sâmbătă, 2 februarie 2013

The Vampire Diaries - carte vs. film. Câteva mici diferenţe...



The Vampire Diaries (Jurnalele Vampirilor) este un serial de televiziune care a creat o adevărată isterie în America și nu numai. Creat și dezvoltat de Kevin Williamson și Julie Plec, serialul are la bază romanele omonime ale scriitoarei L.J. Smith. După cum, cel mai probabil, ştiţi, serialul îi are drept protagonişti pe actorii: Nina Dobrev (Elena Gilbert), Paul Wesley (Stefan Salavtore) and Ian Somerhalder (Damon Salvatore).
Atât cărţile cât şi serialul pornesc de la aceeaşi premisă: doi fraţi vampiri se îndrăgostesc de aceaşi fată. Chiar dacă punctul de pornire este acelaşi, cei care au citit cele şapte volume ale seriei (printre care mă număr şi eu) - şi care poate chiar sunt fani ai scriitoarei L.J. Smith - nu se vor putea abţine să nu puncteze marile diferenţe care există între acţiunea ce se desfăşoară în cele şapte volume şi cea din film. În următoarele rânduri voi încerca, pe cât posibil, să punctez câteva mari diferenţe care există între cartea Jurnalele Vampirilor şi serialul cu acelaşi nume. 

Un prim lucru pe care un cititor al cărţilor l-a remarcat, ar fi problema culorii părului Elenei. Chiar dacă în cărţi este descrisă ca fiind o adolescentă a cărui păr este de culoare blond, nu puţini au fost cei care s-au declarat extrem de surprinşi dar şi nemulţumiţi când au văzut că producătorii serialului au decis ca personajul Elenei Gilbert să fie interpretat de o actriţă brunetă.

De asemenea, numele oraşului unde se desfăşoară acţiunea diferă de la carte la film. Dacă în carte acţiunea are loc în Fell's Church, producătorii filmului au ales să numească oraşul Mystic Falls. 

Atât în film, dar şi în carte, după moartea părinţilor Elena rămâne în grija mătuşii sale. Diferenţa dintre carte şi film ar fi că în film mătuşa Elenei se numeşte Jenna, iar în carte aceasta poartă numele de Judith.

O diferenţă mai semnificativă dintre carte şi serial ar consta în faptul că în carte Elena are o soră, Margaret, în vârstă de patru ani, iar în film, după cum mulţi deja ştiţi, protagonista are un frate mai mic, Jeremy. 


Dacă în carte părinţii Elenei de abia au murit, în primul episod al serialului aflăm că soţii Gilbert sunt decedaţi de trei ani.

Un alt lucru pe care l-am remarcat la citirea cărţilor a fost faptul că în serial Elena află că este adoptată şi se menţionează că este descendenta lui Katherine, în carte nu se explică nicăieri de ce Elena seamănă atât de mult cu Katherine.


Diferenţe ar mai fi şi în prietenii pe care Elena îi are în carte şi cei pe care îi sunt alături în film. Producătorii serialului au decis să o păstreze doar pe vrăjitoarea Bonnie ca fiind prietenă a protagonistei. Deși atât în carte cât și în film Bonnie are puteri magice, diferența ar consta în descendența acesteia. Astfel, în carte autoarea o descrie ca fiind descendentă a druizilor, iar în film arborele genealogic al familiei Bennet are ca punct de pornire vrăjitoarele din Salem. Și dacă tot am pomenit de numele de familie a lui Bonnie, trebuie să menționez că în carte aceasta poartă numele de McCullough iar în film, tocmai ce vi l-am spus, Bennet. Tot în ceea ce o privește pe Bonnie, am uitat să menționez că și culoarea părului acestia a suferit mici modificări: dacă în carte este roșcată, ei bine, în film este o tânără afro-americană, după cum bine știți deja. Ce era să uit să menționez, faptul că în carte prietena cea mai bună a Elenei este Meredith Sulez, care de asemenea are un rol important de-a lungul cărții. Însă, în serial acest personaj  nu există.

Alte mici diferențe pe care le-am remarcat sunt: numele de familie lui Matt, fostul iubit al Elenei, în carte este Honeycut iar în serial Donovan. Un alt aspect important în ceea ce îl privește pe Matt este faptul că Vickie, sora lui din serial, nu este sora lui în carte.

Legat tot de numele de familie, Tyler poartă numele de Smallwood în care, pe când în serial numele său de familie este Lockwood.

Dar astea au fost doar lucrurile mărunte ce diferențiază conținutul cărții de acțiunea serialului. În carte întreaga poveste este total diferită. Chiar și celebrul triunghi amoros dintre Stefan, Damon și Katherine este cu totul altfel. Să nu mai zic de întregul fir epic al cărților, povestea originală de la care a pornit serialul, după părerea mea,  este si ea foarte, foarte diferită.

Cred că producătorii show-ului de televiziune au ales doar anumite părți și personaje ale poveștii inițiale și au decis să construiască un scenariu diferit, mai comercial. Dar despre asta am să vă povestesc într-o altă postare.
Oricum, țin să subliniez încă de pe acum că mie personal îmi place mai mult serialul decât cartea. De ce? Pentru că are mai mult suspans, are foarte multe întorsături de situație, are și povești de dragoste printre care și faimoasa poveste dintre un nemuritor și o nemuritoare și are bineînțeles și un strop de dramă, crime sș mai ales sânge, ar fi fost culmea să lipsească tocmai acesta dintr-un serial cu vampiri.

Pentru cei care nu au citit încă cele șapte volume, vă îndemn cu drag să le citiți. Nu cred că va fi timp pierdut. După ce veți citi și cărțile veți vedea marile diferențe care există între firul narativ al acestora și scenariul filmului. 

Pentru cei care au citit și cartea, voi ce părere aveți de serial? 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu